זה שיר פרידה - מנכ"ל הכוורת מסכם תקופה - הכוורת

זה שיר פרידה – מנכ"ל הכוורת מסכם תקופה

זוהר שרון, מנכ"ל הכוורת היוצא, משתף איך הפכה הכוורת מ'האב חברתי' בתחילת דרכו למרכז ליזמות וחדשנות חברתית של ישראל

zohar sharon hackaveret

לפני כ-4 שנים נחשפתי למודעת דרושים שסקרנה אותי במיוחד: "הכוורת מחפשת את המנהל שיוביל אותה לשלב הבא". כמי שמחפש אתגרים חדשים, ולאחר עבודה רבת שנים בעיריית תל אביב-יפו בפיתוח שירותים חברתיים, ניהול הידע העירוני, השירותים הדיגיטליים וכמובן המיזם שאני הכי מתגאה בו "דיגיתל", יכולתי ממש לשמוע קול בתוכי שאומר "צא מאזור הנוחות שלך ולך לאתגר חדש ולא ידוע". הבנתי שהמודעה הזו היא בדיוק בשבילי ואכן זכיתי להתמנות למנכ"ל הכוורת.

כששאלתי את חברי ההנהלה בארגונים המייסדים איך הם רואים את השלב הבא של הכוורת, הבנתי שאין להם ממש תשובה ברורה ובעצם 'השלב הבא' תלוי בי. לאחר עבודת מיפוי, ראיונות, שימוש במחקר מלווה שבוצע ופעולות רבות נוספות הבנתי שלתהליך השינוי וההרחבה חייבים להיות שותפים אנשי מקצוע מעולים ולכן בנינו צוות עבודה של אנשי מקצוע מעולים שיהיו שותפים לתהליך השינוי. צוות הכוורת תרם רבות להצלחת המרכז ופעל להגדיר מחדש את האסטרטגיה של הכוורת – להוות גוף מרכזי, מקצועי ומוביל, שפועל לקדם, לתכלל ולהטמיע יוזמות חברתיות חדשניות מהשטח, אל תוך השירותים החברתיים של מדינת ישראל במטרה לשפר את רווחתן של האוכלוסיות הפגיעות במדינה. בחרנו ב-3 מהלכים ליישום האסטרטגיה:

  1. עידוד יזמים ויוזמות לצמיחה והרחבת האימפקט החברתי
  2. פיתוח אקוסיסטם מקצועי לקידום כלים ומנגנונים להאצה והטמעה במרחב החברתי / עסקי / ציבורי
  3. פיתוח הכוורת כמרכז ידע מקצועי להטמעה והפצה של סטארטאפים חברתיים בישראל

לאורך שנות הפעילות ליווינו עשרות יזמים ומיזמים חברתיים פורצי דרך. התגאינו בהצלחות רבות, אך לא פחות חשוב – תמכנו גם ביזמים ובמיזמים שפחות הצליחו וביצענו יחד שינויים נדרשים. בתקופה הזו שילשנו את הפעילות והיצע המענים של הכוורת. הינה טעימה מהפעילות ומההישגים שלנו:

  • הפכנו מ"האב חברתי" ל"מרכז ליזמות וחדשנות חברתית של ישראל"
  • הקמנו רשת של בוגרי תכניות הכוורת לדורותיה והכפלנו את מספר חברי הקהילה
  • הפקנו מפגשי קהילה שונים מלאי תוכן וערכנו שורה של כנסים, אירועים ופאנלים מקצועיים שבהם שיתפנו מהמצוינות ומהמומחיות של הארגונים, אנשי המקצוע, המשקיעים ומעצבי המדיניות בתחום
  • הפכנו להיות כתובת לארגונים חברתיים המבקשים להתמחות ביזמות וחדשנות חברתית (לדוגמה שב"ס, משרד הרווחה, השירותים החברתיים בעיריית תל אביב ועוד)
  • מימשנו את המלצות המחקר המלווה ושיפרנו את תהליכי המיון וקבלת יזמים מתקדמים לתכנית ההאצה ולסקיילרטור חירום שהוקם בעקבות ה-07 באוקטובר
  • הקמנו את קהילת TechAbility לקידום חדשנות וטכנולוגיה לאנשים עם מוגבלות בעזרת מספר שותפים חשובים (ג'וינט ימ"ל, משרד הכלכלה קרנות הביטוח הלאומי ורשות החדשנות)
  • קידמנו את תחום היזמות בתעסוקה ( Employtech) בשיתוף ג'וינט תבת
  • פיתחנו אתר אינטרנט חדש שיהווה מרכז ידע ליזמות החברתית של מדינת ישראל
  • יצרנו רשת של אנשי מקצוע המלווים את צוות הכוורת והיזמים
  • בנינו מנגנון לגרנטים ולמיקרו גרנטים ליזמים ושכללנו את הצעות הערך עבורם
  • שיפרנו והגדלנו את מערך השיווק והמדיה החברתית של הכוורת
  • זכינו בפרס ITAwards2022 על מערכת הידע לניהול היזמויות
  • בנינו תשתית ידע טכנולוגית שתומכת בכל פעולות הכוורת

בסיכום תקופה זו, אני סבור כי המרכז ליזמות וחדשנות חברתית עבר תהליך משמעותי. הוא הפך למוסד מקצועי ורלוונטי עבור יזמים חברתיים, ארגונים ציבוריים וגורמים ממשלתיים במגוון היבטים של קידום ופיתוח היזמות והחדשנות החברתית בישראל. אני בטוח שהמשך העמקת הפעילות והטמעתה יוביל את המרכז בצעדים משמעותיים קדימה להגשמת חזוננו.

אני ממשיך לאתגרים הבאים שלי בידיעה כי המרכז עומד על יסודות איתנים ומוכשרים ומעמיד את היזמות החברתית במרכז סדר העדיפויות הלאומי. אני רוצה להודות לכל השותפים הרבים שלנו ובמיוחד לג'וינט ישראל וקרנות הביטוח הלאומי, הארגונים הגדולים והחשובים בקידום רווחתן של האוכלוסיות הפגיעות של מדינת ישראל, שלפני מספר שנים חלמו והגשימו את החלום להקים את הכוורת ולקדם את תחום החדשנות והיזמות החברתית בישראל.

בתודה והערכה על ההזדמנות לשרת את הקהילה היזמית והחברתית בישראל. ולכל המעוניינים להמשיך את הקשר, כתבו לי מייל 🙂

WhatsAppFacebookLinkedInTwitterEmailCopy Link
דילוג לתוכן