יזמים ויזמיות, היזהרו ממלכודות! - הכוורת

יזמים ויזמיות, היזהרו ממלכודות!

דווקא רגעי השיא של המיזם שלנו, עלולים לתפוס אותנו לא מוכנים. קראו כאן איך להיערך אליהם מבעוד מועד ולדלג בקלילות מעבר למשוכות.

כשאנחנו יוצאים למסע היזמי המאתגר, די ברור לכולנו שלא תמיד הכל יילך חלק – נעבור מצבים של אי וודאות, נחווה לחץ ונדע נפילות וכשלונות. דווקא הרגעים של ההצלחה הם אלה שעלולים לתפוס אותנו לא מוכנים. מעבר לתחושת הסיפוק, השמחה והגאווה ברגעי השיא, מסתתרות להן סכנות להמשך דרכו של המיזם. קשה להאמין? אסקור כאן 5 דוגמאות קלאסיות למצבים כאלה ואצייד אתכם בטיפ לדרך. מתחילים:

1. חסרה תשובה מדוייקת לשאלה "מהי הצלחה?"
יזמיות ויזמים חברתיים רבים נותנים תשובה שגויה לשאלה "מה ייחשב להצלחה של המיזם?" יש נטייה לחשוב שאם נעשה שימוש בשירות או במוצר שפיתחו, זו הוכחה מספקת לכך שהרעיון הצליח. זו טעות! ההצלחה מגיעה רק כשהמחט של השינוי שרצינו לראות, באמת זזה. לדוגמה: מוצר חדשני למניעת השימוש בסמים: הצלחה – ירידה בשימוש בסמים בקרב אוכלוסיית היעד. לדוגמה: שירות לסיוע תעסוקתי למשפחות חד-הוריות: הצלחה- השתלבות של משפחות חד-הוריות בשוק העבודה לאורך זמן.
 טיפ ממני אמנם לא תמיד קל למדוד שינוי חברתי, אך זו  הדרך היחידה למדוד את ההצלחה. אל תוותרו על כך.

2. קבלת החלטות נשארת רק פנימית
הדרך מרעיון למיזם עוברת דרך סדרה ארוכה של החלטות שצריך לקבל. הנטייה הטבעית שלנו היא לנסות לענות בעצמנו על השאלות בדרך לקבלת ההחלטה הנכונה, כי הרי "הרעיון הוא שלנו, ברור לנו למה התכוונו כשחשבנו על המיזם ויש לנו את הזכות והאחריות לבחור לאיזה כיוון לנווט את הספינה״. הגישה הזו מפנקת את האגו, אך מצמצמת את נקודת המבט ואת יכולת הדיוק שלנו. ברוב המקרים, השוק יידע לתת הכוונה טובה יותר מאשר מה שנשער ונדמיין.
טיפ ממני אל תסתפקו בסקר שוק. תריצו את המיזם  בהתאמה הדרגתית לצרכים של קהל היעד. מתלבטים בין לייצר קהילה בפייסבוק או בווטסאפ? נסו להתניע אחד מהשניים  ותגלו מה מעדיף קהל היעד. לא בטוחים אם אנשים ישלמו על השירות  המוצע? הציעו אותו לחלק מהקהל, ותבינו מאוד מהר אם אנשים מוכנים להשקיע או לא. ממליץ גם לקרוא את המאמר של tbd, בלוג על אימפקט, על הקשר בין יזמות חברתית לתגובת השוק.

3. התאהבות בתהליך הפיתוח
מעט דברים מספקים יותר מאשר התקדמות בבנייה של מיזם ובפיתוח שלו. אין כמו הרגע שבו מגיעה הברקה ונפתח כיוון חדש בחשיבה על המוצר או השירות. יחד עם זאת, חשוב לזכור שמיזמים רבים מעולם לא הגיעו לשוק רק בגלל ההשקעה הבלתי נגמרת בפיתוח של הרעיון, בירידה לפרטים ובתרגילים אינטלקטואליים סביב השאלה ״מה יקרה אם…״ . במהלך הזמן הזה מישהו אחר יכול לתת מענה לאותה סוגייה והמיזם שלנו יישאר מאחור.
טיפ ממני כל מיזם זקוק לתאריך תפוגה. הגדירו לעצמכם מתי המוצר / השירות יהיה כבר בשימוש בשוק? בתאריך הזה תעריכו אם הגעתם לשלב במסע היזמי בו התנעתם בפועל את השינוי שאתם רוצים/ות להוביל בחברה, או אם פשוט התרגלתם לחיות חיי מחשבה והגות. ממליץ גם לקרוא את המאמר של harvard business review על האיזון בין הרצון להציע פתרון חדשני שישנה באופן דרסטי המצב הקיים לבין הרצון לקבל החלטות מושכלות ומבוססות.

4. הסתמכות על מיעוט מקורות מימון
המיזם מוכן לרוץ, וסוף סוף הגיע לקוח או שותף גדול שמוכן לתמוך בשירות או במוצר. לכאורה, הגיעה ההזדמנות לצאת לשטח ולספק את הסחורה, אבל עם כל ההתרגשות נסו לחשוב מה יקרה אם ההתקשרות תופסק באופן פתאומי. לא חסרות דוגמאות למשברים פוליטיים, כלכליים, בריאותיים וחברתיים שקרו בעקבות הסתמכות על מקור הכנסה יחיד שנפסק. מעבר לכך, גם הכנסות ממקורות מרובים אך דומים (לדוגמא, רשויות מקומיות) לא בהכרח מבטיחות יציבות.
טיפ ממני  לא משנה אם מדובר בקרן פילנתרופית יציבה, במשרד ממשלתי או בתורם פרטי מסור – אל תסתמכו לעולם על מקור הכנסה אחד לאורך זמן! זה יבטיח את קריסת המיזם ברגע שאותו מקור ייעלם.

5. התבססות יתר על ההתוצאות הראשוניות
התרבות היזמית מבוססת על MVP – ניסיון מוקדם להציע את המוצר או השירות לשוק כדי לבסס את ההנחה שקיים צורך בפתרון המוצע. אבל האמת היא שלא כל דבר שקורה בתחילת המסע היזמי מעיד על המשך הדרך. יש כאן פרדוקס. מצד אחד MVP הוא הדרך הטובה ביותר לבדוק אם יש היתכנות למיזם, אך מצד שני הוא עלול לגרום לנו לקבל החלטות שמבוססות על מעט מאוד מידע. בהרבה מקרים יש צורך בריצה למרחקים ארוכים, לסדרות של נסיונות ושינויים, לחשיפה חוזרת לקהל היעד, לדיוקים ולהתאמות כדי להגיע למוצר או לשירות שיצליח לגרום למחט של השינוי לזוז באופן משמעותי.
טיפ ממני MVP הוא כלי נהדר, אך הימנעו מלאמץ אותו בצורה רדיקלית. פרסמתם את ההרשמה לתכנית שלכם ברשתות ואין מספיק מתעניינים? מבאס, אך יכול להיות שאם תשנו רכיבים ספציפיים בפרסום או בתכנית עצמה, תצליחו למשוך את קהל היעד. המון אנשים התעניינו במה שהמיזם מציע? טוב שתבינו איך למנף את זה, אבל אל תניחו שההתעניינות תהיה בהכרח דומה בעתיד.ממליץ גם לקרוא את המאמר של קבוצת lightcastle על mvp כתהליך מתמשך.

עכשיו כשאתם יודעים איך לא ליפול למכודות, אפשר לאחל המון הצלחה בדרך! באתר הכוורת יש מידע שמתעדכן מעת לעת, וגם סרטוני הדרכה מצויינים. מוזמנים לעקוב וכמובן לשאול, לשתף, להתייעץ ולהתעדכן גם בעמוד הפייסבוק שלנו יזמות חברתית הקהילה 

הכותב, אבי לגזיאל הוא יועץ ארגוני ומומחה בהתפתחות מקצועית לחצו להיכרות איתו ועם העשייה שלו

WhatsAppFacebookLinkedInTwitterEmailCopy Link
דילוג לתוכן