סיפורים מהשטח היזמי – גלגולו של רעיון לפיתוח מענה טיפולי
הכול מתחיל מרעיון. במקרה של איריס אלטר ליברמן עובדת סוציאלית קלינית, הרעיון הגיע במהלך נסיעה שגרתית ברכבת התחתית בניו יורק לפני 6 שנים. איריס שטיפלה בנערים ונערות בסיכון בפנימייה ידעה איך נשמעת השיחה בתוך חדר הטיפולים, תשובותיהן לשאלותיה היו מסתכמות בדרך כלל ב"סבבה", "טוב", "לא יודע" וזה תסכל אותה נורא. הדבר הכי קשה מלכתחילה זה לגרום להם בכלל לבוא לטיפול, ועד שהם הגיעו הם לא מצליחים לבטא את עצמם, הם לא יכולים לומר "אני עצוב", "אני בודד", "אני כועס". וחוסר היכולת הזו מייצרת תסכול מחוץ לחדר הטיפולים בחיי היומיומיים שלהם דבר שבא לידי ביטוי בעבריינות ואלימות. באנשים בוגרים שלא מצליחים לבטא את עצמם זה בא לידי ביטוי ביתר שאת ומגיע אף למקרי קיצון. איריס באמת ניסתה לאמץ כל שיטה יצירתית אפשרית בתוך חדר הטיפולים, ממוסיקה ועד ציור, אבל כל השיטות האלו לא נתנו לה מענה הולם כי הן מחליפות את הדיבור.
נחזור רגע לאותה נסיעה שגרתית של איריס בסאבווי, כשהיא בדרך לפגישות טיפוליות עם אסירים משוחררים כחלק מהתואר השני שלה בעבודה סוציאלית. באותו זמן היא האזינה לפודקאסט 'This American Life' לפרק בו מתארחת נערה בת 16. האופן שבו הנערה סיפרה את הסיפור שלה כל כך ריגש את איריס ועורר בה השראה. ושם, ברגע הזה, בעומק האדמה, דוהרת בתוך רכבת תחתית נפל לה האסימון שפודקאסטים יכולים להיות כלי טיפולי שלא מחליף שפה אלא בדיוק ההפך!
מאותו רגע של גילוי והארה בסאבווי Eureka Moment / AHA!Expirience איריס התחילה להקדיש את זמנה לפיתוח הקונספט החדשני. היא הגיעה פגישת ייעוץ קצרה עם צוות הכוורת והבינה שקודם כל היא זקוקה לצוות. עם התובנה הזו היא פרסמה פוסט בפייסבוק וסיפרה על החלום שלה ועל הרצון למצוא שותפ/ה לדרך. במהרה החלום הפך למציאות כשיחד עם תיאו לנדאו וצוות המיזם הם הקימו את עמותת רקורד, הפודקאסט החברתי-טיפולי הראשון בעולם. רקורד יוצרים פודקאסטים במסגרת מפגשי טיפול עם בני נוער, יחד בונים את הנרטיב ומאפשרים להם שליטה על סיפור חייהם. הם לומדים לחקור מה מניע אותם, מתעדים ומראיינים אנשים במעגלים הסובבים אותם. את הסיפור הזה הם הופכים לפרק פודקאסט דוקו- נרטיבי שעולה להאזנה לקהל הרחב.
כלי טיפולי וכלי לשינוי חברתי.חפשו רקורד באפליקציית הפודקאסטים שלכם ולחצו פליי!
לא רק לבני נוער קשה לתת מילים לסיפורם, גם לאנשים בשוליים חסרי הקול שמשוועים לבמה. נוער בסיכון זו רק ההתחלה של רקורד. לאחרונה, הם החלו לתת במה גם לסוגים שונים של אוכלוסייה הזקוקה לטיפול כגון ניצולי שואה, פליטים, נשים עגונות, אנשים שסובלים מפוסט טראומה ועוד.
כחברה יש לנו קושי לקבל את הכאב של האחר אבל כשמאזינים לפודקאסט שהוא ללא גירויים, תוכן לא ויזואלי, רק תוכן והקשבה משהו קורה. ניתן להזדהות עם רגע, אדם או משפט ושם בדיוק נולדת האמפטיה בחברה הישראלית.
אחרי תהליך ארוך בתכנית ההאצה של כוורת, אנחנו משקיעים בפיתוח המיזם שלהם דרך פיילוט משותף עם רשת ברנקו וייס. אנחנו מספקים להם ליווי של יועץ מחקר מטעמנו שיעזור להם ליצור כלי הערכה שימדדו את האפקטיביות שלהם ואת האימפקט של רקורד. בשנתיים הקרובות רקורד מתכוונים להשיג מספר יעדים:
1. להרחיב את תפוצת המאזינים ולהתמקם כאחד מעשרת הפודקאסטים המושמעים בארץ.
2. ליצור 50 פודקסאטים בשנה שמשנים מציאות. כל שבוע אצלכם באוזניות.
בשביל להגשים את כל זה רקורד זקוקים לקצת עזרה וגם אתם יכולים לעזור:
# בחיבור לשיתופי פעולה – לארגונים ומוסדות שרוצים לתת במה לעשייה שלהם
#באיתור ועד מנהל חברתי מצויין
# בתמיכה שתגיע ישירות לתהליך טיפולי משנה חיים
לעוד פרטים על מיזם רקורד – לחצו כאן