"וואו, זו שאלה ממש טובה", את התגובה הזו אני שומע לעיתים בשיחות שלי עם יזמים, מתאמנים ומנהלים. התגובה הזו לא נובעת מרצון להחמיא לי, אלא מכוחה של השאלה ששאלתי להביא להתבוננות מזווית ראייה שונה, לשבור פרדיגמות אישיות, לקחת בחשבון אלמנטים שלא נשקלו קודם ולפתוח דרך חשיבה חדשה ורעננה.
מחפשים תשובות טובות? תשאלו את השאלות הנכונות
אי אפשר להמעיט בחשיבות שאילת השאלות הנכונות. כאשר אנו מתמודדים עם דילמה, אתגר ו/או רצון לבצע תהליך של שינוי, אנו מוצאים את עצמנו בתהליך של חיפוש תמידי אחר תשובות לשאלות: מה יגרום להצלחת התהליך המבוקש? כיצד אוכל להתמודד עם הקשיים הניצבים בדרך? מי יכול לסייע לי? האם בכוחי לעשות זאת? האם אני בכיוון הנכון? ועוד שאלות רבות ומגוונות.
זו לא אומנות, זו טכניקה
תהליך שיכול לסייע לנו למצוא את התשובות הנכונות הוא סוג של דיאלוג, שבו אנחנו נשתף את הדילמות, ההתלבטויות והמחשבות שלנו, ואילו הצד השני (זה שמנסה לסייע לנו) ישאל שאלות מכוונות לא מתוך כוונה להציע פתרונות, אלא כדי לבצע רפלקציה (שיקוף) שתאפשר לנו להגיע לתובנות אישיות חדשות ולפעול בעקבותיהן. את התהליך הזה אפשר כמובן לבצע עם אנשי מקצוע, מנטורים או מומחים, אבל גם עם חברים טובים או בני משפחה. מה שחשוב זה להקפיד על שאלות פתוחות שנשאלות מזווית ראיה חיובית.
דוגמאות לשאלות שמעודדות תובנות ופתרונות חדשניים:
- לו ידעת שאינך יכול להיכשל, מה היית עושה?
- לו ידעת מראש שכבר השגת את המטרה, איך זה היה משפיע על פעולותיך כיום?
- אלו תכונות יש לאדם חכם ומוכשר שמוכר לך? האם אימוץ של אחת התכונות / הכישורים הללו יכול לעזור לך כדי לעמוד באתגר שלך?
- אלו פעולות שמעולם לא עשית, יכולות לסייע לך להגיע ליעד?
- אלו פעולות ביצעת כבר בעבר כדי להתמודד בהצלחה עם אתגר משמעותי דומה?
אז בפעם הבאה שתיתקלו באתגר משמעותי, בצעו חשיבה משותפת סביב השאלות שצוינו ומי יודע, אולי תגיעו לאיזושהי תובנה שתוליד פעולה חדשה ומוצלחת.