אסטרטגיית האוקיינוס הכחול ביזמות חברתית - הכוורת

אסטרטגיית האוקיינוס הכחול ביזמות חברתית

כשהאוקיינוס כחול, כחול מדי

כל בוגר אוניברסיטה בתואר לניהול או שיווק מכיר את אסטרטגיית האוקיינוס הכחול (1). האוקיינוס הוא מטאפורה לעולם התחרות של כל ארגון עסק או מיזם. כשיש תחרות גדולה בתחום מסויים אז שחקנים רבים מתחרים אחד עם השני באותה פיסת אוקיינוס והאוקיינוס הופך לאדום. כדי להימנע מהמצב הזה, צריך לפתח מוצר עם מאפיינים שונים ממה שקיים בשוק ולפעול גם במבנה ארגוני ותהליכי ייצור ייחודיים. בקיצור, צריך לייצר מוצר חדשני שלמתחרים יהיה קשה לחקות, ו"טה-דאם" אתם על הגל! המוצר שלכם ייהנה מביקוש גדול, הזדמנויות חדשות, פוטנציאל לגדילה ורווחיות משמעותית, ואתם תצאו איתו להפלגה באוקיינוס כחול, ללא מתחרים ובשליטה מלאה על אזור הפעילות שלכם.

ומה באמת קורה כשנכנסים למים?

גם אני הייתי באוניברסיטה ולמדתי את הגישה הזו, נבחנתי עליה ותכלס קיבלתי ציון לא רע בקורס אסטרטגיה. אבל היום אחרי כמה שנים של ליווי מיזמים חברתיים חדשניים, הייתי שמחה לשאול את הוגי הגישה שאלה פשוטה: "תגידו יצא לכם פעם לקפוץ לתוך אוקיינוס בלי מצופים?" ללמוד את הגישה הזו בחדר ממוזג ומלא סטודנטים חדורי מטרה וחלומות זה דבר אחד, אבל לצאת לשטח היזמי, להזיע וליצור לעצמך אוקיינוס כחול זה כבר דבר אחר. מניסיוני באסטרטגיית האוקיינוס הכחול צריך לקחת בחשבון כמה דברים:

1.  לפעמים רק מעצם הקפיצה לאוקיינוס אפשר לטבוע – יהיו מקרים שבהם ארגון ותיק ועתיר משאבים יבין את הפוטנציאל של המיזם שלכם ויחליט לפתח אותו בעצמו ומהר יותר. לא משנה שזה החלום שלכם ושכבר התחלתם לעבוד עליו, תצטרכו לומר ביי ביי לאוקיינוס הכחול שפינטזתם עליו. בעולם של יזמות אימפקט אני לא בהכרח רואה בזה משהו רע, כי עצם היגוי הרעיון והקונספט החדשני, זה שהוא מצליח לחדור לשוק המטרה ומופעל על ידי ארגון חזק למען מי שנזקק לשירות, זו תוצאה דווקא טובה בעיניי.

 2. לפעמים הגלים כל כך חזקים שנגמר הכוח – בדרך יש כל כך הרבה מכשולים בירוקרטיים, תפעוליים, יישומיים ומנטליים. במיזמים חדשניים שמבקשים ליצור השפעה מערכתית לאומית יחד עם ארגונים ציבוריים, הבירוקרטיה יכולה לעשות חתיכת "מחלת ים" עד שפשוט אתם עלולים להיעצר בדרך לאוקיינוס הכחול. לפעמים תוכלו ממש לראות אותו מעבר לפינה ולא להגיע אליו. תשאלו את משה רבינו, הוא יודע כמה זה מבאס, ואם אתם לא מצליחים לתפוס איתו שיחה אז תשאלו את בוגרי הכוורת, שנאלצו בנסיבות דומות לסגור את המיזם. רק הדמעות שלהם ושלי היו ממלאות אוקיינוס שלם. 

3. לפעמים האוקיינוס הכחול הוא פיקציה –  כי מסתבר שבדיוק באותם הרגעים מישהו חותר אל עבר אותו אוקיינוס כחול עם מוצר חדשני משלה. אף אחד מכם לא יודע שבמקביל מפותחים שני מוצרים דומים, ולאחר "ששחיתם" את כל הדרך עד האוקיינוס הכחול שלכם אתם מגלים שיש שם כבר עוד שחקן אחד או שניים…ושוב יש תחרות…

אז מה כדאי לעשות?

לא כתבתי את הדברים האלה כדי להוציא לכם את "הרוח מהמפרשים", אלא כדי לספר לכם שההפלגה לא פשוטה ולא צפויה וצריך להיערך אליה. אנחנו מכירים בתרבות הישראלית את המשפט "כשהגלים מתחזקים החזקים מתגלים". זה לא בלתי אפשרי להטמיע את החדשנות וליצור לעצמכם אוקיינוס כחול, זה קורה מידי יום על ידי יזמיות ויזמים אמביציוזיים, וגם אתם יכולים! אבל בבקשה תדאגו לקחת אתכם לדרך: 

1.  סירת מפרש איכותית  -מיזם עם היתכנות, ישימות וכדאיות. וודאו שעשיתם את כל הצעדים הראשונים בהקמת מיזם- ביססתם את הנחות היסוד שלכם, ראיינת את הלקוחות העתידיים שלכם, יצרתם את הצעת הערך הייחודית שלכם והבנתם כי יש פה גם הזדמנות למודל בר קיימא. כנסו לדפי העבודה באתר שלנו לכל השלבים.

2. מצפן – תכנית עבודה- וודאו כי הפעולות המתוכננות שלכם הם החשובות ביותר בכדי לצאת לדרך, התמקדו באבני היסוד העיקריים. התמקדו ב-MUST HAVE  ולא NICE TO HAVE  זכרו לשמור את הכוחות שלכם להפלגה ארוכה.

3. מצופים  – משאבים, גיבוי מארגונים או אקסלרטורים ואנרגיות. התחברו לרשתות שיכולות לעזור לכם לצלוח את הדרך. אקסלרטורים רבים נותנים מעטפת לייעוץ, הכוונה וחיבורים מתרימים. תיצרו שיתופי פעולה עם ארגונים נוספים רלוונטיים או גייסו משאבים מראש לדרך ארוכה.

כשאתם יוצאים לדרך, אף אחד לא יכול להבטיח לכם 100% הצלחה, אבל אם תקפידו להצטייד היטב לפני היציאה למסע, ובמהלכו – סיכויי ההצלחה שלכם יעלו. מאחלת הפלגה נעימה וכחול בעיניים! 

(1) הוגי גישת האוקיינוס הכחלו הם וו. צ'אן קים (W. Chan Kim) ורנה מאובורן (Renée Mauborgne) שהציגו אותה לראשונה בספרם "אסטרטגיית אוקיינוס כחול" בשנת 2004 . הספר הפך רב מכר ותורגם ל-41 שפות.

שווה לדעת – באתר הכוורת יש מידע שמתעדכן מעת לעת, וגם סרטוני הדרכה מצויינים. כדאי לעקוב, לשתף, להתייעץ ולהתעדכן גם בעמוד הפייסבוק שלנו יזמות חברתית הקהילה

 

WhatsAppFacebookLinkedInTwitterEmailCopy Link
דילוג לתוכן