בואו להבין למה צ'ט GPT לא יעזור לנו למצוא תכנית האצה, אבל כן יעזור לחסוך זמן וכסף בפיתוח המיזם אם רק נדע להשתמש בו נכון
תוכן מקצועי: מור זוהר. סגנון ועריכה: עדי טובי
למה מי זה בכלל?
צ'ט GPT הוא בעצם רובוט, שעבר על המון חומרים באינטרנט, ולאחר מכן כשמבקשים ממנו לענות על שאלה, הוא מפעיל חשיבה כזו: "לפי מה שראיתי עד היום, מה הכי הגיוני שאדם רגיל יכתוב עכשיו?". הצ'אט אכן עבר על מערך נתונים עצום באתרי אינטרנט ולמד לצפות את הסבירות שמילה או ביטוי מסויים יוופיעו לפי ההקשר שלהם. אחר כך הוא משתמש במידע הזה כדי ליצור משפטים ופסקאות מילה אחרי מילה, משפט אחרי משפט. אז כבר יש 3 דברים שאנחנו יכולים להבין לגביו:
- הוא לא אקטואלי – את רוב הלימוד שלו הוא כבר עשה בעבר, ולכן אם נשאל אותו על משהו שקרה אחרי תקופת הלימוד האחרונה, הוא פשוט לא יידע
- הוא לא המחליף הבא של גוגל – הצ'אט מייצר טקסט בעזרת ניחושים סטטיסטים ולכן יצטיין בניסוח וכתיבה של תוכניות עבודה, מסמכים או תוכן מקורי, אבל הוא לא בהכרח יצטיין בעובדות, למשל מציאת אקסלרטורים
- עדיף באנגלית – יש פחות טקסטים באינטרנט בשפת הקודש, ולכן הוא פחות מוצלח בעברית (מה שכן, שווה להכיר את רובי הבוט שפועל לא רע בעברית ומבוסס על טכנולוגיות GPT)
איך לעבוד עם הטיפוס הזה?
כשאתם כבר עובדים עם הצ'ט, כדאי לשים לב לנקודות הבאות כדי להגיע לתוצאות הטובות ביותר:
1. ציינו בבהירות את המטרה ותשאלו בבהירות ובתמציתיות. למשל: "היום אני מחפש ייעוץ לגבי מודלים עסקיים ברי קיימא עבור המיזם החברתי שלי בתחום האנרגיה המתחדשת, אני מתכוון לשאול אותך שאלות מכווינות על מנת שאוכל לייצר תוכנית עסקית לשנה הקרובה, תוכל לסייע לי עם זה?."
2. תשאלו שאלות ספיציפיות וממוקדות. למשל: "מהן אסטרטגיות שיווק יעילות עבור מיזמים חברתיים שמכוונים לשוק של צרכנים עם מודעות סביבתית, תוכל לכלול גם איפה ומתי כדאי לפרסם?" ולא: "מהי אסטרטגיית השיווק הזולה והיעילה ביותר?"
3. תכתבו קצת רקע כדי להכניס להקשר. למשל: "אנחנו ארגון ללא מטרות רווח שעובד עם פריפריות וקהילות שוליים בחינוך. אנחנו קיימים כבר שנתיים ועובדים עם 20 בתי ספר בצפון ישראל, כיצד נוכל להגדיל את ההשפעה שלנו תוך הבטחת קיימות פיננסית?"
4. תאמתו את התשובות ובקשו תיקונים ושיפורים. למשל: "התשובה הזאת היא לא בדיוק מה שחיפשתי, נסה לקצר את התשובה שלך לשתי פסקאות ולהשתמש במילים יותר פשוטות להבנה. בנוסף יותר תתייחס לנושא גורמי הקשר ואל תתעסק בנושא השיווק."
5. תשתמשו בדוגמאות. אם נרצה לקבל תובנות על אסטרטגיות להגדלת מיזם שמתמקד בפתרון משבר המים העולמי, נוסיף בשאילתה בקשה מהצ'ט להשתמש בדוגמאות כמו הגישה הגישה שנקטה water.org עם 'water credit".
ללעוס לכם?
הינה כמה רעיונות לנושאים מוצלחים להשתמש בהם עם צ'ט GPT כדי להתקדם עם המיזם שלכם:
- סיעור מוחות והעלאת רעיונות חדשים – ניתן לחלץ גם תובנות, אסטרטגיות והצגת שיקולים שונים
- מחקר שוק – לחפש מידע על מגמות שוק, נתוני יעד דמוגרפיים וניתוח מתחרים ושותפים
- מדידת השפעה והערכה – הצ'אט יכול להציע מתודולוגיות, מדדים וכלים כדי לשפר את שיטות מדידת ההשפעה שלך
- גיוס כספים ובקשות למענקים – הדרכה לגבי אסטרטגיות גיוס כספים ועזרה בניסוח מכתבי הפנייה במדיות השונות
- כתיבת תוכניות עבודה – ניתן לנסח במספר דקות תכניות עבודה שנתיות גם לבעלי תפקידים שונים בארגון על סמך תוכניות עבודה קיימות שכבר קיימות בשוק
ועכשיו, אחרי כל מה שקראתם כאן, מי אתם חושבים שכתב את הכתבה הזאת? אני או הצ'אט? 🙂
לעוד לכלים טכנולוגיים שימושיים – הקליקו כאן