איך לבחור תוכנית האצה שתזניק אתכם קדימה? - הכוורת

איך לבחור תוכנית האצה שתזניק אתכם קדימה?

כיאה למדינת הסטארט-אפ, לא חסרים בישראל אקסלרטורים רבים ומגוונים. יש אקסלרטורים לסטודנטים כמעט בכל מרכז אקדמי, אקסלרטורים לאנשים מהפריפריה, אקסלרטורים מוניציפאליים, אקסלרטורים לחברה הערבית ועוד ועוד. את כולם תוכלו למצוא בפיינדר של Start-up Nation Center. כאן בחרנו לעשות עבורכם סדר ולעזור לכם להגיע לאקסלרטור שהכי מתאים לכם. 

כדי להגיע לאקסלרטור שישרת אתכם בצורה הטובה ביותר, חשוב לענות על מספר שאלות:

1. מה הצורך המרכזי של המיזם?
לכל אקסלרטור יש הצעת ערך מעט שונה, מומחיות בשלבים שונים של פיתוח המיזם ולעיתים אף התמחות בתחום או בתעשייה מסויימת. לכן לפני הכל אתם צריכים לערוך בירור עם עצמכם: מי אתם? באיזה שלב המיזם נמצא? מהו האתגר המרכזי של המיזם היום? מהן המטרות שלכם? לאחר הבירור הראשוני נסחו לעצמכם במדוייק לאן תרצו שהאקסלרטור יביא אתכם: חיבור לאקוסיסטם טכנולוגי? פיצוח המודל העסקי? יציאה לשווקים בחו"ל? התקשרות עם גורמים ממשלתיים? העצמה אישית שלכם כיזמים? העמקה בטרנדים של התעשייה שאתם משתייכים אליה? חפשו אקסלרטור שמתאים לתוצאות הבירור.
דוגמאות לאקסלרטורים שמתמקדים בשלבי פיתוח שונים:  תוכנית ההאצה של הכוורת שמה דגש על שלב היציאה לפיילוט עם שותף אסטרטגי ולכן היא מתאימה למיזמים שכבר ביצעו התנסות בסיסית מול קהל היעד. תוכניות אחרות שמות דגש גדול יותר על כלים להבשלה של הרעיון כמו התוכנית של OGS שמזמינה אנשים ללא רעיון מגובש וללא צוות לתהליך אינטנסיבי בבוסטון והתוכנית למיזמים להצלת חיים של נשים בשבי האלימות של פורום מיכל סלע, שבה מקבלים כלים וליווי לביסוס הרעיון והפיתוח הראשוני.
דוגמאות לאקסלרטורים עם מומחיות בתחום מסוים: Edstart אקסלרטור טכנולוגי בתחום החינוך ו-8400 מציע תוכניות מגוונות בתחום ה-MedTech.

2. מי הגוף שעומד מאחורי האקסלרטור?
חלק מהאקסלרטורים שייכים לגוף שמאפשר הטמעה או מציע רשת קשרים מסוימת – אקדמית / ממשלתית / הייטקיסטית – חפשו את זו שאתם הכי צריכים. דוגמאות: 8200 אימפקט – נותן למשתתפים הזדמנות להשתלב ברשת הבוגרים של יחידת 8200 ומכוון לרשת קשרים הייטקיסטית.  Edstart שייך למשרד החינוך ותכנית ההאצה של הכוורת נוסדה ע"י שני הארגונים הגדולים ביותר בתחום השירותים החברתיים ומציעה רשת של קשרים בממשלה, בביטוח הלאומי ובג'וינט ישראל.

3. איזו חבילת שירותים מציעים לכם האקסלרטורים?
רוב האקסלרטורים מציעים מנטורינג, תוכן מקצועי וייעוץ וזה משתנה מעט בין אקסלרטורים שונים. חשוב לברר מה בדיוק כל אחד מהם מציע ולוודא שזה מתאים למה שאתם מחפשים. דוגמאות: האקוטיזם מאפשר להתמחות באוטיזם וחושף את המיזמים המובילים למועדון משקיעים ייחודי. אקסלרטור מופת ליזמות חברתית של ההסתדרות הציונית – מציע מענק בסוף התכנית, ומאופיין בקבוצה אינטימית ותכנים ברמה גבוהה. האקסלרטור של הכוורת מציע לכל יזם שני מנטורים, האחד מהשדה העסקי-יזמי והשני משדה השירותים החברתיים, חיבור לגורמים ממשלתיים ולאקוסיסטם החברתי ואפשרות לזכות במענק משמעותי ליישום פיילוט. 

 4. מהן הדרישות של האקסלרטור?
התחלתם להיסגר על אקסלרטורים שמתאימים לכם? חשוב שתדעו שהשתתפות באקסלרטור יכולה להיות מאוד תובענית למיזם. אל תירשמו לפני שתבדקו מהן הדרישות מכם: האם יש עלות כספית להשתתפות? האם יש דרישה ל- Equity ((קבלתת אחוזים מרווחים עתידיים)? עד כמה התוכנית אינטנסיבית? האם היא מותאמת ליכולות  שלכם? האם יש לכם את הזמן הנדרש להשקיע? 

5. מי סיים תכנית באקסלרטור?
ערכו בירור על הבוגרים והבוגרות של אותו אקסלרטור  – מה הם עשו? איך התקדמו? לאן הם הגיעו?  מומלץ מאוד לדבר ישירות עם הבוגרים. אל דאגה, אנשים אוהבים לדבר ולשתף בחוויות שלהם. קבלו מהם תובנות שאפשר להגיע אליהן רק כשנמצאים כבר בפנים, כמו היחס והזמינות של הצוות, רמת ההכשרות, המשך הקשר עם הבוגרים. אם אתם לא מצליחים לאתר בוגרים ברשת הקשרים שלכם, פשוט תפנו לאקסלרטור ותבקשו שיקשרו אתכם. 

התקבלתם? מזל טוב! יש לנו 3 טיפים בשבילכם:

  • תנהלו את תהליך המנטורינג! המנטורינג יכול להיות הרכיב הכי משמעותי בתוכנית. הוא יכול לפתוח דלתות, לספק עצות זהב ולעזור לקבל את ההחלטות הכי קשות, אבל אם לא תנהלו אותו באופן אקטיבי הוא עלול להתפספס. דאגו לקבוע פגישות, להציף סוגיות מאתגרות ולשלוח חומרי רקע והכנה עצמית לפני המפגשים.
  • שמרו על ראש פתוח! אמנם נכנסתם לאקסלרטור עם יעדים ומטרות ברורים, אבל עכשיו חשוב להקפיד דווקא על גמישות ופתיחות. אל תינעלו על יעד ממש ממש ספציפי, במקרים מסויימים זה עלול לתקוע אתכם ולמנוע להיפתח ללמידה.
  • תשקיעו! פנו זמן מכובד להשתתפות בתוכנית דרך העברת אחריות לאנשי צוות אחרים, תעדוף משימות, הקפאת משימות אחרות ועוד. כך תוכלו למצות את תהליך הפיתוח האסטרטגי. ראו בכך השקעה בטווח הקצר שתחסוך לכם הרבה מאוד זמן בטווח הרחוק. זה גם יכין אתכם ליום שאחרי, כי תזכרו שככל שהמיזם מתרחב, כך גדל גם העומס עליכם, היזמים המובילים.

לא התקבלתם?
אל תחששו להרים טלפון או לשלוח מייל ולבקש פידבק. זה יסייע לכם ללמוד וליישם בהגשה הבאה לתוכנית אחרת או אפילו למחזור הבא של אותה תוכנית. בהצלחה!!!

באתר הכוורת תמצאו עוד מידע שימושי וגם סרטוני הדרכה מצויינים ליזמיות ויזמים חברתיים. כדאי להתעדכן, לשתף ולהתייעץ גם בקבוצת הפייסבוק יזמות חברתית הקהילה!

 

WhatsAppFacebookLinkedInTwitterEmailCopy Link
דילוג לתוכן